Info over het Sri Lanka Touristenvisum (ETA)

Sinds 1 januari 2012 moeten alle reizigers die naar Sri Lanka reizen in het bezit zijn van een Electronic Travel Authorization (ETA) om het land te kunnen bezoeken.

Alhoewel het nog steeds mogelijk is om een toeristenvisum te verkrijgen op het moment van aankomst, is het aangeraden dat u er één bemachtigd vóór u uw reis aanvangt. Indien u in Sri Lanka aankomt zonder een visum, veliest u veel tijd. Een visum bij aankomst is ook duurder dan een normaal visum.

Inhoud van deze pagina:

1. Wie kan een aanvraag doen?
2. Voorwaarden voor de aanvraag
3. Hoe ontvangt u uw ETA visum?
4. Geldigheid van het ETA
5. Hoe uw ETA gebruiken?
6. Hoe uw ETA verlengen?

Wie kan een aanvraag doen?

Indien u naar Sri Lanka reist voor één van de volgende redenen, valt uw bezoek onder de categorie ‘toerisme’:

  • bezienswaardigheden bekijken, vakantietijd doorbrengen
  • vrienden en familie bezoeken
  • medische behandeling, inclusief Ayurvedisch en yoga
  • deelname aan sportevenementen, competities en activiteiten gerelateerd aan culturele voorstellingen

 

De volgende nationaliteiten en categorieën zijn vrijgesteld van de verplichting tot een ETA visum:

  • De republiek Singapore
  • De Republiek van de Malediven
  • bemanningsleden van vliegtuig of schip

 

Voorwaarden voor de aanvraag

Om een ETA aan te kunnen vragen hebt u een paspoort nodig dat minstens 6 maanden geldig is (vanaf het tijdstip van aankomst in Sri Lanka).

 

Wat u NIET nodig hebt:

Paspoortkopies, andere documenten en pasfoto’s zijn niet vereist. U hoeft ons ook niet uw origineel paspoort op te sturen.

 

Voor de reis zelf heeft u nodig:

  • een bevestigd ticket voor uw terugreis (indien u per vliegtuig reist)
  • voldoende geld om uw uitgaven tijdens uw bezoek te betalen
  • een paspoort dat minstens 6 maanden geldig is vanaf het tijdstip van aankomst

 

Hoe ontvangt u het ETA visum?

Een goedgekeurd ETA zal naar u worden opgestuurd onder elektronische vorm (per email).

Heb ik een stempel nodig op mijn paspoort?

Nee, uw ETA is elektronisch gelinkt aan uw paspoortnummer, dus u hebt geen stempel nodig op uw paspoort.

 

Geldigheid van het ETA

Eens goedgekeurd is uw Sri Lankees ETA visum geldig voor 180 dagen. Dat betekent dat u binnen deze 180 dagen het land moet binnen gaan, anders zal het visum vervallen.

Eens in Sri Lanka:

Met uw ETA toeristenvisum (ook “Short Visit Visa” genoemd) heeft u het recht om 30 dagen in het land te verblijven.

Het is ook een “double entry” visum (‘dubbel toegangs’ visum), wat betekent dat u nog éénmaal (na de aankomst in Sri Lanka) het land kan verlaten en opnieuw kan binnen komen binnen deze periode van 30 dagen.

Blijf niet langer dan deze periode in het land zonder toestemming! (Indien u wenst kan uw ETA verlengd worden tot 90 dagen. Zie hiervoor beneden aan deze pagina).

 

Hoe uw ETA gebruiken

Het is aangeraden om een geprinte versie van uw ETA mee te nemen wanneer u naar Sri Lanka reist.

Wanneer u dan aankomt, laat u uw paspoort en de kopie van uw ETA zien aan de immigratie-agent die u vervolgens de toestemming zal geven om het land binnen te gaan.

Hoewel, in depraktijk wordt in de meeste gevallen zelfs helemaal niet naar de perinte ETA wordt gekeken.

Dus, indien u uw kopie van uw ETA zou vergeten zijn is dat hoogstwaarschijnlijk ok, aangezien de agent uw paspoortnummer kan achterhalen in het computersysteem. Zo ziet hij de bevestiging van uw aanvraag voor een ETA.

 

Niet toegelaten om te werken

Er moet vermeld worden dat u, als houder van een ETA, geen enkele vorm van arbeid mag verrichten, zij het betaald of onbetaald, of in geen andere handel of business dan specifiek vermeld in het ETA,
dit gedurende het ganse verblijf in Sri Lanka.

 

Hoe uw ‘Short Visit Visa’/ETA verlengen

Indien u langer dan 30 dagen in Sri Lanka wenst te verblijven kan u een verlenging aanvragen.
Weet wel dat u de aanvraag voor de verlenging moet doen vooraleer uw huidig visum vervalt.

Een ‘Short Visit Visa’/ETA kan tweemaal verlengd worden:

  • de eerste verlenging zal u 2 maand extra geven bovenop uw 30 dagen
  • de tweede verlenging zal echter alleen overwogen worden indien u geldige redenen hebt.

(Deze beperking geldt niet voor ex-Sri Lankezen).

Aanvragen voor een verlenging moeten worden ingediend bij de Visum Afdeling van het migratiedepartement (hoofdkantoor), Colombië.

Department of Immigration & Emigration
Adresse: Ananda Rajakaruna Mawatha, Colombo, Sri Lanka
Telefon:+94 11 5 329000

Voor meer details kijk op:
http://www.immigration.gov.lk (de officiële immigratiedienst)
en
http://www.immigrationlanka.com (dit is niet de officiële immigratiedienst, maar een onafhankelijke organisatie. Maar hier kan u de benodigdheden zien voor de aanvraag tot verlenging.)

 

Visa für Sri Lanka